İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın  @orhantavli_ ‘nın başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi
  • Sadakat Haber
  • Uncategorized
  • İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın @orhantavli_ ‘nın başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi

İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın @orhantavli_ ‘nın başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi

ABONE OL
Ocak 25, 2025 20:53
İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın  @orhantavli_ ‘nın başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı

İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Valimiz Sayın
@orhantavli_
‘nın başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda

İlimizde hava kalitesinin izlenmesi ile ilgili olarak Orta Karadeniz Temiz Hava Merkezi Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, OSB’ler ve STK’lar ile işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalar (Temiz Hava Eylem Planı),

2025 Yılı Isı Yakıt Programı,

İl Mahalli Çevre Kurulu’nca alınan 19.01.2024 tarihli ve 2024/45 nolu karar kapsamında 2025 yılında ilimizde uygulanacak tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti ile herhangi bir kimyasalla kontamine olmuş patolojik atıkların toplama, taşıma ve bertaraf ücreti,

İl Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘Çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumlarımızın ana yürütücülüğünde uygulamaya konulan 12 adet Çevre Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar ve mevcut durum görüşüldü.

Samsun Temiz Hava Eylem Planı

Samsun Temiz Hava Eylem Planı gelişen ve büyüyen şehrimizde

Çevresel sürdürülebilirliği,
Kaynakların etkin kullanılmasını,
Karbondioksit salınımının azaltılmasını,

Çevresel etkilerin asgariye indirilmesini,

Kullanıcıların yaşam standardının iyileştirilmesini, yeni planlamalarla ulaşım, iletişim, sağlık, güvenlik, enerji verimliliği, su kullanımı, atık yönetimi gibi pek çok alanda ortak sorunlara çözüm önerileri getirilmesini,

Hava kalitesi hedefleri sağlanarak hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığı üzerinde olabilecek zararlı etkilerini işbirliği içerisinde önlemeyi veya azaltmayı hedeflemektedir.

Eylem Planı 5 yıl süreli olacak olup bu kapsamda kirletici kaynaklarına (ısınma, ulaşım ve sanayi) ve parametrelerine göre kısa, orta ve uzun vadeli eylemler hava kalitesinin korunması ilkesiyle hayata geçirilecektir.

Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği İçin Eylem Adımları

Merkezi sistem ile katı yakıt ile ısınan binalarda kademeli olarak doğalgaza geçiş teşvik edilmelidir. Bu konuda sıfır atık projesi kapsamında belediyelerimizce doğalgaz dönüşüm projeleri geliştirilip ısınmada doğalgaza geçiş teşvik edilmelidir.

Katı yakıtların kalitesinin kontrolü amacıyla katı yakıt satıcılarının yetki devri kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından denetimleri yapılacaktır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerin analiz sonuçları uygun çıkmadan dağıtımının yapılmaması sağlanacaktır.

Binalara ruhsat verilmesi aşamasında, bacaların uygunluğu, baca yüksekliği, çekiş hızı ve uzunluğu dikkate alınacaktır.

İl merkezinde riskli bölgelerin belirlenmesi ve belirlenen alanlarda kalitesiz katı yakıt kullanımın önlenmesi için denetim planlaması yapılacaktır. Kaçak akaryakıt konusunda denetimler artırılacaktır

Kombi, soba kullanan sistemlerde rutin baca temizliği, kombilerde ise brülör bakımının yaptırılması gerekmektedir.

Yakma teknikleri konusunda özellikle kış sezonu başlamadan kaloriferci/ateşçilere kurs, seminer, eğitim vb. verilecektir.

Ulaşım Kaynaklı Hava Kirliliği için Eylem Adımları

Egzoz gazı denetimleri ile toplu taşıma araçlarında 10 numara yağ denetimleri,

Şehir içi trafiğin düzenlenmesi ve servis ve toplu taşıma araçlarının güzergahlarının gözden geçirilmesi,

Toplu taşıma ve servis araçlarında yaş sınırlaması çalışması yapılabilir.

Ağır vasıta araçlarının farklı bir güzergaha verilmesi, uzun vadeli planlarda trafik yoğunluğu dikkate alınarak hava kirliliğini azaltacak şekilde ışık, hız, yol genişliği, eğim ve yol malzemesi seçimlerine ilişkin plan yapılabilir.

Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması,

Mevcut hafif raylı sistem hatlarının genişletilmesi,

Toplu taşımada elektrikli araçların yaygınlaştırılması,

Belediye ve özel halk otobüsleri ile dolmuş ve taksilerde egzoz emisyon kontrollerinin artırılması,

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği İçin Eylem Adımları

Hava kirliliğine neden olan sanayi tesislerinde hava emisyon konulu denetimleri artırılacak, çevre izin şartlarına uygunluklarının sürdürüldüğü denetlenecek ve uygunluk şartlarının devam edip etmediği kontrol edilecektir. Buna dair yıllık risk esaslı denetim planları hazırlanacaktır.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilirken faaliyetlerin hava emisyonu yönünden çevre iznine tabi olup olmadıklarının sorgulaması yapılacak ve gerekli izinleri bulunmayan işletmelere ruhsat verilmeyecektir.

Küçük ölçekli sanayi sitelerinde atıkların (atık yağ, kontamine olmuş odun vb. imalat artığı ürünler vs.) yakıt olarak kullanımının önüne geçilmesi için denetimler yapılacaktır.

Hava kirliliğinin azaltılması amacıyla mevcut en iyi tekniklerin kullanılması sağlanmalı, gerekirse yakıt sınırlamasına gidilmesi vb. iyileştirilmeler yapılmalıdır.

Temiz Hava Eylem Planı çalışmaları ilgili kurum, kuruluş, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile istişare edilmekte olup Mart ayı içerisinde onaylanmak üzere İl Mahalli Çevre Kurulu’na sunulacaktır.

Isı Yakıt Programı

Isı Yakıt Programı’nın amacı; ilimizdeki hava kalitesinin iyileştirilmesi ve ısınma amaçlı kullanılacak yakıtların özelliklerinin, yakma programının (sıcaklık şartları, yakma saatleri ve yakma sistemlerinde alınacak önlemler) ve ısınma amaçlı katı yakıtlar için düzenlenecek uygunluk/satış izin belgeleri ve bu konularda yapılacak işlemleri, denetimleri ve yaptırımları belirlemektir.

İlkadım, Canik, Atakum ve Tekkeköy ilçe merkezlerinde kamu kurum ve kuruluşlarınca muhtaç ailelere dağıtılacak yerli linyit kömürü haricinde yerli linyit kömürünün ısınma amaçlı kullanımı ve satışı yasaklanmıştır.
Diğer ilçelerimizde belirli özellikleri sağlayan yerli linyit kömürünün kullanımına izin verilebilmektedir.

Fuel-oil, motorin, gaz yağı ve etanol ısınma amaçlı olarak kullanılabilir. Isınma amaçlı kullanılan fuel-oil’in kükürt içeriği %1,0’i geçmeyecektir.

İlimizde kullanılan doğal gazın tüm il genelinde kullanımının yaygınlaştırması için Büyükşehir belediyesince ve ilçe belediyelerince gaz dağıtım hattı çalışmalarında işlemleri hızlandıracak gerekli tedbirler alınacaktır.

Fuel-oil, motorin, gaz yağı ve etanol linyit kömürü doğalgaza oranla ekonomik olmadığından ilimizde kullanımı yaygın değildir.

Petrol koku, mineral yağ, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaklanmıştır.

Sanayi tesislerinin sanayi amaçlı satın aldığı dökme veya torbalı kömürleri idari binalarında, ofislerinde ve lojmanlarında kullanmaları yasaktır.

Yakma Sistemlerinde Alınacak Önlemler

Soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik olarak temizlenecektir.

Kalorifer kazanları yetkili kuruluşlarca düzenlenmiş Kalorifer Ateşçi Belgesine sahip çalışanlar tarafından, tekniğine uygun olarak yakılacaktır.

İlk yakma ve ara beslemelerde bacadan kurumlu ve küllü duman çıkışını önleyici şekilde yakma yapılacaktır.

Sıcak Şartları ve Yakma Saatleri

Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde Kömürlü ve sıvı yakıtlı kalorifer ve kömürlü soba yakılmayacaktır.

Kalorifer ve sobalar işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 20 derece, konutlarda ise 22 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılacaktır.

Tüm kamu, kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait binalarda kömürlü kaloriferlerin sürekli yanması için tedbir alacaktır.

Katı yakıt kullanılan kalorifer ve sobaların sönmesi halinde ilk yanma saatleri 04:00-05:00 arasında olacaktır. Uygulamanın belirlenen saatlere göre yapılıp yapılmadığı; ilgili belediye başkanlığınca oluşturulacak ekiplerce denetlenecektir.

Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferler sabah saat 10.00’dan sonra ve akşam en geç saat 16.00’dan önce yakılması.

Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları ve kreşler kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 22 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılacaktır.

Denetimler; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın 29/06/2006 tarihli ve B.18.0.ÇYG.0.02.00.02/7530 sayılı Yetki Devri Genelgesi (2006/19) kapsamında yetki devri yapılmış Büyükşehir ve ilçe belediyeleri kendi sınırları içinde Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği gereğince yapacaktır.

2025 yılı ‘Çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumlarımızın ana yürütücülüğünde uygulamaya konulan 12 adet çevre projesinden

Mesire Yerleri Ve Orman Alanlarının Kirliliği Projesi ile bu alanlarda toplama altyapısının oluşturulması ve geri kazanılabilir atıkların bu alanlarda çevreye zarar vermeden toplanması,

Akarsu Kirliliği Önleme Projesi ile kentimizdeki başta Mert Irmağı ve Kürtün Deresi olmak üzere akarsu yataklarımızın ıslahı ve temizliği, bu alanlarda oluşan geri kazanılabilir atıkların yerinde ayrı toplanması,

Evsel Atık İlaç Toplama Projesi ile evlerimizde oluşan atık ilaçların gönüllü eczaneler vasıtasıyla toplanması, bu ilaçların çöp kutularına atılması ve lavabolara dökülmesinin önlenmesi,

Deniz Kirliliği Projeleri ile kıyı alanlarımızdaki geri kazanılabilir atıkların toplanması, ilköğretim düzeyindeki öğrencilerimize bu konularda eğitimler verilmesi ve balıkçı barınaklarımızda yaşanan bazı çevresel sorunların çözüme kavuşturulması,

Atık Motor Yağlarının Toplanması Projesi ile motor yağı değişim noktalarının kayıt altına alınması, bu alanlarda oluşan atık yağların toplanması ve geri kazanıma verilmesi bu şekilde yakılmasının ve çevreye atılmasının önlenmesi,

İmar Kirliliği Projesi ile ilimizde bulunan metruk binaların tespiti, mümkünse bakım ve onarımlarının yapılması, mümkün olmaması durumunda yıkılması,

Kitap Ve Defter Atıklarının Yönetimi Projesi ile okullarımızda öğrencilerimize verilen artık kullanılamaz hale gelen kitap ve defterlerin geri dönüşüme kazandırılması,

Bitki Koruma Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması Ve Bertarafı Projesi ile iki büyük ovaya sahip olan ve tarım kenti olan ilimizde bitki korumada kullanılan zirai ilaçların ambalajların oluştukları noktalarda toplanması amacıyla toplama sisteminin kurulması ve bu atıkların toplanarak bertarafının sağlanması,

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Yönetimi, Geri Kazanım Tesisi Kurulması Projesi ile ilimizde oluşan inşaat ve yıkıntı atıklarının kurulacak tesis ile tekrar kullanıma kazandırılması, yol altı malzemesi vs. olarak kullanımının sağlanması ve kaynakların etkin kullanılmasının sağlanması,

Çevresel Gürültünün Yönetilmesi Projesi ile Batıpark noktasında karayolu kenarına gürültü bariyerinin kurulması, bu şekilde park alanından istifade eden vatandaşlarımızın trafikten kaynaklı gürültü maruziyetinin azaltılması,

Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Toplanılması, Bertarafı, Bilgilendirilme, Bilinçlendirilme Ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Yarışma Ve Faaliyetlerinin Gerçekleştirilmesi Projesi ile bu atıkların toplanması konusunda disipliner bir altyapının oluşturulması ve farkındalığın artırılması amacıyla sıklıkla eğitimler verilmesi,

Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyaların Yönetilmesi Projesi ile kentimizde oluşan elektrikli ve elektronik eşyaların tamiri ve yeniden kullanıma sunulması yada bu atıkların geri kazanılabilir kısımlarının ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması amacıyla bir tesis kurulması amaçlanmaktadır.
Resim
Resim
Resim
ÖS 8:05 · 25 Oca 2025
942
Görüntüleme:sky Haber Cemal peker

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır. 6 ay aile hekimliğine gelmeyen vatandaşlar için kesinti yapılması ve aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hiçbir sorumluluğu yokken bu durumdan dolayı adeta cezalandırılarak ücretlerinin düşürülmesi kabul edilemezdir. Bunun yanı sıra ayrıca HYP düzenlemesinin de her çalışanın kendi yaptığı HYP üzerinden sorumlu olacağı bir düzenleme olmaması nedeniyle de mağduriyetin devam ettiği görülmüştür. Söz konusu bu iki ana mesele başta olmak üzere katsayılar ve memnuniyet oranına bağlı ödemeler gibi çalışanları mağdur eden düzenlemeler, geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci’ye iletilmiş ve Sayın Bakan Yardımcısı da kısa süre içerisinde yapılacak yeni bir düzenleme ile bu durumun sona ereceğini ifade etmişlerdir. Fakat henüz herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı görülmemektedir. Söz konusu durum Aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanlarının ücretlerinde %20’ye varan kayıplara neden olmaktadır. Böyle bir kayıp kabul edilemezdir. Bakanlık bir an önce gerekli düzenlemeyi yaparak bu mağduriyeti ortadan kaldırmalıdır. Mesele çok ciddi bir boyuttadır, aile hekimliği çalışanlarının hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen yaşadıkları bu kayıplar sistemin sürdürülebirliğinide tartışmaya açmaktadır. Bakanlık acil olarak düzenleme yapmalı ve bu duruma bir son vermelidir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tüm çalışanların ücretlerinde her ay yeni bir sürpriz yaparak kesintiler uygulamaktan, çalışanların ekonomilerini belirsizliğe sürüklemekten vazgeçmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak meseleyi tüm platformlarda takip etmeye ve çözüme kadar mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz ve edeceğiz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

GÜNDEM

22 saat önce

10.07.2025 – 20.07.2025 tarihleri arasında, ilçemizin Yalı Mahallesi Yalı Kafe yanında bulunan boş arazide, TERME’nin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sunmak amacıyla, geniş kapsamlı bir festival organizasyonu düzenlemek istiyoruz.

GÜNDEM

1 gün önce

HALİT DOĞAN’LA SAMSUN YÜZYILI BAŞLADI: SESSİZ GÜCÜN STRATEJİK YÜKSELİŞİ Cemal PEKER | Sky Haber TV – Özel Haber

GÜNDEM

2 gün önce

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır. 6 ay aile hekimliğine gelmeyen vatandaşlar için kesinti yapılması ve aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hiçbir sorumluluğu yokken bu durumdan dolayı adeta cezalandırılarak ücretlerinin düşürülmesi kabul edilemezdir. Bunun yanı sıra ayrıca HYP düzenlemesinin de her çalışanın kendi yaptığı HYP üzerinden sorumlu olacağı bir düzenleme olmaması nedeniyle de mağduriyetin devam ettiği görülmüştür. Söz konusu bu iki ana mesele başta olmak üzere katsayılar ve memnuniyet oranına bağlı ödemeler gibi çalışanları mağdur eden düzenlemeler, geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci’ye iletilmiş ve Sayın Bakan Yardımcısı da kısa süre içerisinde yapılacak yeni bir düzenleme ile bu durumun sona ereceğini ifade etmişlerdir. Fakat henüz herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı görülmemektedir. Söz konusu durum Aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanlarının ücretlerinde %20’ye varan kayıplara neden olmaktadır. Böyle bir kayıp kabul edilemezdir. Bakanlık bir an önce gerekli düzenlemeyi yaparak bu mağduriyeti ortadan kaldırmalıdır. Mesele çok ciddi bir boyuttadır, aile hekimliği çalışanlarının hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen yaşadıkları bu kayıplar sistemin sürdürülebirliğinide tartışmaya açmaktadır. Bakanlık acil olarak düzenleme yapmalı ve bu duruma bir son vermelidir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tüm çalışanların ücretlerinde her ay yeni bir sürpriz yaparak kesintiler uygulamaktan, çalışanların ekonomilerini belirsizliğe sürüklemekten vazgeçmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak meseleyi tüm platformlarda takip etmeye ve çözüme kadar mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz ve edeceğiz.

GÜNDEM

2 gün önce

SKY HABER TV – ÖZEL HABER Gazeteci Cemal PEKER Genel Sekreter Şener TAŞÖREN’den Adliye Ziyareti: Torunu Av. Duygu TAŞÖREN ile Gurur Dolu Buluşma

GÜNDEM

2 gün önce

Haber Celal Bekiroğlu:KDZ. EREĞLİ’NİN KURTULUŞUNUN 105. YILI TÖRENLE KUTLANDI

GÜNDEM

3 gün önce

BoB FARMER’dan Adalet ve Demokrasi Girişimi: Ekrem İmamoğlu ve Adalet Bakanlığı ile Kritik Görüşme Talebi

GÜNDEM

3 gün önce

Terme Hazır Beton Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Alemdar öncülüğünde, harfiyat, temel beton, bina beton ve hazır beton alanlarında güven ve kalite

300x250r
AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI  Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.   6 ay aile hekimliğine gelmeyen vatandaşlar için kesinti yapılması ve aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hiçbir sorumluluğu yokken bu durumdan dolayı adeta cezalandırılarak ücretlerinin düşürülmesi kabul edilemezdir.  Bunun yanı sıra ayrıca HYP düzenlemesinin de her çalışanın kendi yaptığı HYP üzerinden sorumlu olacağı bir düzenleme olmaması nedeniyle de mağduriyetin devam ettiği görülmüştür.   Söz konusu bu iki ana mesele başta olmak üzere katsayılar ve memnuniyet oranına bağlı ödemeler gibi çalışanları mağdur eden düzenlemeler, geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci’ye iletilmiş ve Sayın Bakan Yardımcısı da kısa süre içerisinde yapılacak yeni bir düzenleme ile bu durumun sona ereceğini ifade etmişlerdir.   Fakat henüz herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı görülmemektedir. Söz konusu durum Aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanlarının ücretlerinde %20’ye varan kayıplara neden olmaktadır.  Böyle bir kayıp kabul edilemezdir. Bakanlık bir an önce gerekli düzenlemeyi yaparak bu mağduriyeti ortadan kaldırmalıdır.   Mesele çok ciddi bir boyuttadır, aile hekimliği çalışanlarının hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen yaşadıkları bu kayıplar sistemin sürdürülebirliğinide tartışmaya açmaktadır. Bakanlık acil olarak düzenleme yapmalı ve bu duruma bir son vermelidir.   Ayrıca Sağlık Bakanlığı tüm çalışanların ücretlerinde her ay yeni bir sürpriz yaparak kesintiler uygulamaktan, çalışanların ekonomilerini belirsizliğe sürüklemekten vazgeçmelidir.    Türk Sağlık-Sen olarak meseleyi tüm platformlarda takip etmeye ve çözüme kadar mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz ve edeceğiz.

AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRET KESİNTİLERİ SONLANDIRILMALI Türk Sağlık-Sen olarak ay başında her sağlık çalışanının ne kadar ücret alabileceğini TEK KALEM MAAŞ önerimizin ne kadar zaruri olduğu, bugünlerde aile hekimliklerinde yaşanan durumlar nedeniyle bir kez daha ortaya çıkmıştır. 6 ay aile hekimliğine gelmeyen vatandaşlar için kesinti yapılması ve aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hiçbir sorumluluğu yokken bu durumdan dolayı adeta cezalandırılarak ücretlerinin düşürülmesi kabul edilemezdir. Bunun yanı sıra ayrıca HYP düzenlemesinin de her çalışanın kendi yaptığı HYP üzerinden sorumlu olacağı bir düzenleme olmaması nedeniyle de mağduriyetin devam ettiği görülmüştür. Söz konusu bu iki ana mesele başta olmak üzere katsayılar ve memnuniyet oranına bağlı ödemeler gibi çalışanları mağdur eden düzenlemeler, geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci’ye iletilmiş ve Sayın Bakan Yardımcısı da kısa süre içerisinde yapılacak yeni bir düzenleme ile bu durumun sona ereceğini ifade etmişlerdir. Fakat henüz herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı görülmemektedir. Söz konusu durum Aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanlarının ücretlerinde %20’ye varan kayıplara neden olmaktadır. Böyle bir kayıp kabul edilemezdir. Bakanlık bir an önce gerekli düzenlemeyi yaparak bu mağduriyeti ortadan kaldırmalıdır. Mesele çok ciddi bir boyuttadır, aile hekimliği çalışanlarının hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen yaşadıkları bu kayıplar sistemin sürdürülebirliğinide tartışmaya açmaktadır. Bakanlık acil olarak düzenleme yapmalı ve bu duruma bir son vermelidir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tüm çalışanların ücretlerinde her ay yeni bir sürpriz yaparak kesintiler uygulamaktan, çalışanların ekonomilerini belirsizliğe sürüklemekten vazgeçmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak meseleyi tüm platformlarda takip etmeye ve çözüme kadar mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz ve edeceğiz.

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.